Inklädda flaskor i rep och läder

Jag klär in flaskor med rep och läder.
Att klä in saker med rep kallas att "tränsa". Jag tränsade en del på 70-talet men höll sedan upp många år. Jag började igen i samband med att vi började åka till medeltidsveckan i Visby. Då började jag också klä in flaskor med läder.
Bakgrunden var att man som "medeltidare" kanske vill ha med sig en flaska med "något" men det är ju inte ok med en vanlig flaska. Lösningen då var att ha en läderplunta men det finns ett par nackdelar med det. Dom är tätade med bivax och har ofta en form som gör att det är svårt att komma åt att diska dom. När det blir varmt är det också risk att bivaxen mjuknar eller t.o.m. smälter och flaskan börjar läcka. Dom klarar inte heller varma drycker av samma skäl. Lösningen blev att klä in en vanlig flaska i rep eller läder. Jag började då också blanda rep och läder vilket ger dom snyggaste flaskorna tycker jag. Påpekas bör dock att läderplunta är det enda som är riktigt HK (dvs Historiskt Korrekt).

Inklädda flaskor blir extremt stöttåliga. Det är vanligen inga problem att tappa dom i marken. Enda akilleshälen är runt öppningen där det vanligtvis syns en del glas för att man skall kunna dricka ur flaskan och för att man inte skall väta ner rep/läder hela tiden. Landar flaskan på det glaset så går den sönder. Och man kan såklart ha otur!